Na de liesbreukoperatie
De liesbreukoperatie in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, Gelderland.
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding, wondinfectie. Een geringe uiting van een bloeding kunt u na enkele dagen herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring in het wondgebied, die kan uitzakken naar de basis van de penis en de balzak bij de man en naar de grote schaamlip bij de vrouw. Dat is niet verontrustend.
Wanneer alarmsignaal?
Roodheid eventueel met pijn en koorts is wel een alarmsignaal. Indien u deze klachten heeft, is het verstandig contact op te nemen met de poli chirurgie. U krijgt dan een afspraak bij één van de chirurgen.
Pijnstilling
Na de operatie zal het operatiegebied pijnlijk zijn. Wij adviseren u de eerste drie dagen na de operatie pijnstillers te gebruiken, namelijk paracetamol 4 maal daags 1000 mg. Onderzoek bij onze patiënten heeft namelijk uitgewezen dat gedurende drie dagen het wondgebied nog flink pijnlijk kan zijn.
Na drie dagen gebruikt u pijnstillers, afhankelijk van de klachten. De meeste patiënten bleken na 6 dagen geen pijnstillers meer in te nemen.
Geen beperkingen
Na de operatie is het vaak raadzaam het wondgebied wat te ondersteunen met uw hand, met name bij drukverhoging (hoesten, persen). Aangezien er een matje wordt gebruikt, is het niet meer nodig u zich enige tijd beperkingen oplegt. Wanneer de pijn het toestaat mag u de dag na de operatie alles weer, dus ook tillen en sporten. De meeste mensen wachten hier echter ongeveer een tweetal weken mee, vooral omdat de wond nog gevoelig is.
Geen poliklinische controle
Vroeger vond na elke ingreep een poliklinische controle plaats. De reden daarvoor was het verwijderen van hechtingen en het bekijken of de operatiewond fraai genezen was. Verder wilden we horen of er nog klachten waren.
Alleen komen bij vragen en/of problemen
Aangezien wij de wond onderhuids hechten, hoeft een hechting niet verwijderd te worden. En we weten dat de wond een tijdje pijn heeft gedaan, dat hij wat gezwollen is (geweest) en dat er soms een bloeduitstorting is geweest. Daarom is een poliklinische afspraak vaak niet zo zinvol en vinden wij het veel belangrijker tijd vrij te kunnen maken wanneer er wel vragen of problemen zijn. Dan moet u direct terecht kunnen.
U wordt gebeld
Wij willen echter wel een aantal dingen van u weten, zodat we wanneer het nodig is onze behandeling kunnen aanpassen. Daarom zullen wij u circa twee weken na de operatie opbellen met een aantal vragen. Wanneer het nodig is, wordt er dan een afspraak gemaakt. Als er in de tussentijd problemen ontstaan, kunt u natuurlijk altijd bellen. Dan kunnen wij u eerder een afspraak op de polikliniek geven.