
Koploper met liesbreuktechniek
"De beste techniek in handen"
St Jansdal loopt in Nederland voorop wat betreft liesbreukoperaties. Ons ziekenhuis hanteert als enige in ons land de zogenoemde TREPP operatietechniek (TREPP: Trans REctussheath Preperitoneal Procedure). Een operatietechniek die beter, goedkoper, sneller en makkelijker aan te leren is dan de ‘standaard’ liesbreuktechniek. De St Jansdaltechniek blijkt zo succesvol te zijn dat chirurgen van buitenaf geregeld een kijkje nemen in onze ‘keuken’.
Nog even en dan kan het zo maar zijn dat meer ziekenhuizen in Nederland werken met de St Jansdaltechniek. St Jansdal is namelijk druk bezig zijn unieke liesbreuktechniek over de wereld te presenteren, bijvoorbeeld tijdens het Amerikaanse congres van de Americain Hernia Association afgelopen maart. Ook de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Nijmegen zijn geïnteresseerd naar de Harderwijkse techniek. Deze academische ziekenhuizen zijn gestart met een onderzoek naar de voor- en nadelen van de operatietechniek van St Jansdal. Dit onderzoek is gaan lopen naar aanleiding van een evaluatie onder duizend patiënten van ons ziekenhuis. Een evaluatie waar St Jansdal trots op mag zijn, aangezien de vele goede reacties van patiënten op de liesbreukoperatie.
‘Onze’ techniek
Twee haken, een mes, een schaar en een pincet. Meer is er niet nodig voor een liesbreukoperatie in ons ziekenhuis. In plaats van een algehele narcose kan in het St Jansdal volstaan worden met enkel een ruggenprik (plaatselijke verdoving). ‘Onze’ techniek wordt door veel ziekenhuizen in Nederland niet gebruikt omdat ze tijdens liesbreukoperaties liever werken met een kijkoperatie. “Jammer”, zegt chirurg Willem Akkersdijk, gespecialiseerd in liesbreuken en bedenker van de TREPP operatietechniek in St Jansdal. “Een kijkoperatie is moeilijker uit te voeren, duurder, algehele narcose is noodzakelijk en de kans op bloedingen en scheuren in de darm of blaas is groter dan bij de techniek die St Jansdal hanteert.”
Onwetendheid heerst
Maar waarom werken veel ziekenhuizen dan toch met kijkoperaties? Willem: “Chirurgen denken vaak dat de hoeveelheid pijn na een liesbreukoperatie via een kleine snee erger is dan bij een kijkoperatie. Wij hebben echter ontdekt dat dit niet zo is.” Maar dat is niet de belangrijkste reden. Volgens Willem wéten veel chirurgen niet dat er een simpelere manier is om liesbreuken te opereren. Die onwetendheid merkte hij bijvoorbeeld tijdens de Herniameter, een bijeenkomst over liesbreukoperaties met chirurgen uit Tilburg, Nijmegen en Groningen. De Harderwijkse chirurg voegt er lachend aan toe: “Toen ik aan de chirurgen liet zien hoe St Jansdal liesbreuken opereert, hoorde ik verschillende keren: ‘Is het nou echt zo simpel als het lijkt, Willem?’ Het leukste was dat ik daar volmondig ja op kon zeggen.”
Lange adem
Toch is dat niet helemaal waar. Het heeft Willem een lange adem gekost voordat ‘zijn’ techniek definitief werd doorgevoerd als standaard werkwijze voor liesbreukoperaties in St Jansdal. Willem: “Ik kan moeilijk accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan. Operaties of behandelingen kunnen altijd beter, daar ben ik van overtuigd. Zo ook bij liesbreukoperaties. Daarom heb ik samen met het OK-team op een dag geprobeerd om via een andere weg bij de liesbreuk te komen. Ik kende dit gebied namelijk al door de vaatchirurgie. En wat bleek? Met elkaar hadden we binnen no time een andere techniek uitgevonden. Het leuke van deze ‘ontdekking’ is dat ik de initiatiefnemer ben, maar dat het zonder de andere disciplines in het ziekenhuis niet was gelukt om deze techniek rond te krijgen. Om een gerecht te maken moeten immers alle ingrediënten kloppen.”
Techniek breed toepasbaar
Naast Willem Akkersdijk opereren de chirurgen Caroline Andeweg en Marc van Tilburg ook volgens deze liesbreuktechniek. Beiden zijn heel enthousiast over Akkersdijks ‘ontdekking’. Marc: “Ik heb vroeger geopereerd volgens de oude technieken, zowel via een snee als de kijkoperatie. Nadat de nieuwe techniek in St Jansdal ging lopen, merkte ik al snel dat deze techniek veel meer voordelen heeft. Het is veiliger, goedkoper, sneller en makkelijker aan te leren door chirurgen. Ook is de techniek toepasbaar voor alle type liesbreuken. Dit in tegenstelling tot de andere technieken.” Marc merkt dat steeds meer chirurgen enthousiast worden over de nieuwe techniek. Wekelijks krijgt St Jansdal verzoeken van chirurgen van buitenaf met de vraag of ze mee mogen kijken tijdens een liesbreukoperatie.
Liesbreukstraat
De drie liesbreukchirurgen werken in St Jansdal met de ‘One Stop Liesbreuken’ methode. Dit maakt het voor chirurgen mogelijk om op één dag een hele ‘straat’ liesbreuken te opereren. Het kan dan soms voorkomen dat er acht liesbreukoperaties achter elkaar staan gepland. Handig, want zo blijft de chirurg deskundig en is de patiënt in één dag onderzocht én geopereerd. Willem: “Het is soms heerlijk om naar het werk te gaan en te weten dat je die dag alleen maar liesbreukoperaties uitvoert. Een liesbreukstraat betekent voor mij een stuk rust, omdat ik me maar op één ding hoef te focussen. Als het fijn klikt met het OK-team, heb je op zo’n dag het gevoel dat iedereen weet wat hij moet doen en dat je met elkaar een taak volbrengt. En, ook een voordeel: omdat je zo vaak liesbreuken opereert, word je er steeds beter in en dat maakt een liesbreukoperatie extra succesvol.”
Saamhorigheid onder patiënten
Naast het plezier met collega’s ziet Willem door het traject ‘One stop Liesbreuk’ soms iets moois opbloeien onder liesbreukpatiënten. De chirurg legt uit: “Je moet je voorstellen: je zit als liesbreukpatiënt (vaak een man) in een ruimte te wachten met een paar mannen die die dag ook komen voor een liesbreukoperatie. Het kan dan soms voorkomen dat twee patiënten elkaar op de weg naar de OK tegenkomen: de een is al geopereerd en de ander moet nog. Even snel de ander vertellen hoe het is gegaan, en hup, de volgende is aan de beurt. Die situaties zorgen voor verbroedering en komische situaties. Het zou me daarom niets verbazen als een clubje ‘liesbreukpatiënten’ een paar maanden na de operatie gezellig met elkaar een biertje zit te drinken.”
Dat St Jansdal een unieke liesbreuktechniek hanteert, is een feit. Het ziekenhuis hoopt dat het onderzoek van de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Nijmegen aantoont dat de TREPP operatietechniek inderdaad beter is dan de standaard techniek. Vanaf dat moment zullen waarschijnlijk meer ziekenhuizen gaan werken volgens de werkwijze van de Harderwijkse chirurgen. En misschien wel ooit alle ziekenhuizen in de wereld, vermoeden de Harderwijkse chirurgen.