
Liesbreuk behandeling in één dag
De behandeling van een liesbreuk in één dag in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, Gelderland.
U mag op de opnamedag vanaf 00.00 uur niets meer eten, zodat u nuchter in het ziekenhuis verschijnt. Tot een uur voor de opnametijd mag u nog wel water, thee of ranja drinken. Indien u medicijnen gebruikt, mag u deze de dag van operatie met een slokje water in de ochtend gebruiken. Wij willen dan wel weten welke medicijnen u heeft ingenomen.
De dag van de liesbreuk behandeling
Melden bij opnamebureau
U dient zich ’s ochtends op het afgesproken tijdstip te melden bij het opnamebureau in de centrale hal van het ziekenhuis. Daar wordt u ingeschreven en vraagt men u naar uw identiteits- en verzekeringsbewijs.
Onze medewerker zal u daarna verwijzen naar de afdeling 3 Oost. Daar komt u tezamen met drie andere patiënten, merendeels met een liesbreuk, op één kamer te liggen. De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en zal u de weg wijzen.
Gesprek chirurg
Tegen tien uur komt de opererend chirurg. Hij zal kijken of u daadwerkelijk een liesbreuk heeft. Mocht blijken dat dit niet het geval is, dan wordt een vervolgafspraak gemaakt voor nader onderzoek op een andere dag.
Een liesbreuk is door de huisarts echter goed te diagnosticeren. De kans dat u geen liesbreuk heeft, is in dit stadium dus zeer klein. Is bij u een liesbreuk vastgesteld, dan zal de chirurg vervolgens een gezamenlijke voorlichting geven.
Verpleegkundige
De verpleegkundige geeft u instructies over uw operatiekleding. Tevens krijgt u een polsbandje met uw gegevens, wordt uw bloeddruk gemeten en wordt de kant van de liesbreuk gemarkeerd door de verpleegkundige.
Daarna wordt u naar de OK gereden. Aangezien u met andere liesbreukpatiënten op een dag geholpen wordt, hangt het van de planning af wanneer u aan de beurt bent. De kans dat u enige tijd moet wachten is aanwezig, dus wij raden u aan wat mee te nemen om de tijd te verdrijven. Het is tevens toegestaan om een iPod, discman of iets dergelijks mee te nemen naar de operatiekamer.
Operatiekamer
Op de operatiekamer komt de anesthesist bij u langs. Als u nog vragen heeft, kunt u deze aan hem stellen. Hij bespreekt met u de mogelijkheden voor de verdoving. U krijgt allereerst een infuus en vervolgens wordt naar keuze de ruggenprik of de volledige narcose toegediend.
De operatie
Er zijn verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. Er wordt altijd gebruik gemaakt van kunststof materiaal (een matje) waarmee de verzwakte plek in de buikwand wordt verstevigd. Dit kunststof materiaal wordt goed verdragen door het lichaam.
In St Jansdal wordt u geholpen via de open techniek, waarbij de chirurg dit matje inbrengt via een snede aan de voorzijde ter plaatse van of net iets boven de breuk. De operatie duurt ongeveer 20 minuten.
Herstel van de operatie
Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht, waar uw pols en bloeddruk enige tijd worden gecontroleerd. Na ongeveer 30 minuten mag u terug naar de afdeling. Als u hebt gekozen voor een lokale verdoving, dan mag u iets eten en drinken.
Als uw bloeddruk en pols de juiste waarden vertonen, u heeft geplast en uw heeft weer gevoel in uw benen, dan mag u het ziekenhuis verlaten. Dit zal meestal tussen 17.00 en 19.00 uur zijn.
Voorlichtingsfilmpjes liesbreuk
Ziet u liever beelden? Wij hebben enkele korte films laten ontwikkelen, die u op deze website kunt bekijken.